Het ontstaan van Hee 6

Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog besloten een paar buurtverenigingen in Zaandam en Wormer, om de lagere schoolkinderen uit de buurt tijdens de zomervakantie een kampeerreis naar Terschelling aan te bieden.

In 1948 sloeg men de tenten op bij wat nu kampeerterrein Cupido is.

Later werd op het eiland een stuk weiland gevonden, dat gehuurd kon worden voor een heel laag bedrag. Met hulp van enige Zaanse bedrijven werden tenten gekocht en een pomp geslagen op het gehuurde weiland. Boven de sloten om het terrein bouwde men toilethuisjes.

Vanaf begin jaren vijftig gingen meer  buurtverenigingen meedoen; de eerste scholen namen deel aan het kamperen.

Het was toen noodzakelijk geworden om een en ander vast te leggen. Men besloot in 1954 een stichting op te richten om geld en goederen te beheren.

De stichting kreeg de naam” Kampvreugde”. De bestuursleden regelden de huur van het terrein, de kampeervergunning en het onderhoud.

In de jaren zestig nam het aantal deelnemertjes drastisch af. Door de economische vooruitgang gingen veel mensen met het hele gezin op vakantie en nam de noodzaak voor een door de buurtverenigingen georganiseerde vakantie in de zomer af.

Lagere scholen in Zaandam bleken belangstelling te hebben voor het kamperen op het kampeerterrein, dat de naam Hee 6 had gekregen naar het adres van de dichtstbijzijnde boerderij.

Steeds meer namen de scholen de organisatie van het kamperen over. Leerkrachten kwamen in het bestuur van de stichting. In de zomervakanties waren de leden van het bestuur en soms leerkrachten op het kamp voor onderhoud en bewaking.

In de jaren tachtig werd  het kampeerterrein eigendom van de stichting. Er werd een dagverblijf en toilet– en wasgelegenheid gebouwd met steun van de gemeente Zaanstad en hulp van ouders van de scholen.

De naam van de stichting Kampvreugde had in de jaren negentig een enigszins verouderde uitstraling. Men besloot om in 2002 de naam te veranderen in stichting HEE 6, de  naam waaronder alle deelnemers het kampeerterrein kenden.

In 2007 werden de 5 tenten vervangen door huisjes. In ieder huisje zijn 10 slaapplaatsen.